Home

Op deze website vind je alle informatie over het LAVA-gesprek. Het LAVA (Life and Vitality Assessment) is een gespreksinstrument om als professional/vrijwilliger in zorg- en welzijnsorganisaties met cliënten in gesprek te gaan. Zij krijgen inzicht in de thema’s die zij heel belangrijk vinden en in de kwaliteit van leven zoals zij die zelf ervaren.

We leggen je uit wat LAVA is en wat het voor jou en de cliënten kan betekenen.

Het verschil tussen een ‘gewoon gesprek’ en een LAVA-gesprek?
Lees hieronder het verhaal van Cato…..

Wie is Cato?

Dit is Cato. Cato is 85 jaar. Heeft vele gezondheidsklachten onder meer last van haar heup na een fractuur. Ze klaagt er vaak over dat de hulp niet schoonmaakt zoals zij dat vroeger deed. Ook de steunkousen zitten zelden goed en ze is zo zegt ze zelf ‘altijd als laatste aan de beurt’.

Dit is Cato. Cato is boerin in ruste. Haar grote trots zijn haar kinderen en kleinkinderen waar ze uren over kan vertellen als je ernaar vraagt. Ze hielp vroeger haar vader in de botanische tuinen van Utrecht en weet ontzettend veel over planten en dieren. Ze maakt zich zorgen om de natuur. Ze wordt gelukkig van buiten zijn en het bezoeken van mooie tuinen.

Het tweede verhaal komt boven na een LAVA-gesprek. Hierin verschuift, met behulp van thema’s op magnetische kaartjes, het perspectief van klachten en symptomen naar welbevinden, verlangens en dat waar iemand gelukkig(er) van wordt.

Wil je je cliënten ook écht leren kennen?
Leer hier dan meer over het LAVA en vraag vrijblijvend informatie aan.

LAVA-film